Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Η ελληνική παρουσία σε αριθμούς
Ο Απόστολος Χρήστου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής αποστολής, στο 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, που ολοκληρώθηκε χθες στη Ρώμη. Με ένα χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο και ένα ασημένιο στα 100μ., ισοφάρισε την καλύτερη εμφάνιση Ελληνα αθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης, επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του Αρη Γρηγοριάδη το 2008. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος κολυμβητής από τη χώρα μας με τέσσερα μετάλλια σε ένα αγώνισμα (τα 100 μ. ύπτιο), ο πρώτος που ανεβαίνει στο βάθρο σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις, ενώ ισοφάρισε και το ρεκόρ συνολικής συγκομιδής μεταλλίων (πέντε) του Γρηγοριάδη.
Είναι ο τέταρτος Ελληνας κολυμβητής που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης. Το βασικό όμως είναι ότι ο Απόστολος Χρήστου έχει αλλάξει... πίστα. Επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου είχε σημειώσει ήδη από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, στη Ρώμη όμως πέτυχε να διαχειριστεί σωστά τις κούρσες και να "βγάλει" τον καλό του εαυτό στον τελικό και όχι νωρίτερα. Στα 26 του χρόνια, ο πρωταθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα βρίσκεται στην ιδανική ηλικία και μοιάζει να βρίσκει πλέον την ισορροπία και την ψυχολογία που χρειάζεται για να πρωταγωνιστεί σε κάθε διοργάνωση που μετέχει. Αν συνεχίσει με την ίδια προσήλωση, κανένας αντίπαλός του δεν θα είναι ανίκητος.
Η χώρα μας πανηγύρισε ακόμη ένα μετάλλιο στη Ρώμη, με τον Κριστιάν Γκολομέεβ να κατακτά την τρίτη θέση των 50μ. ελεύθερο. Σε μία μεταβατική χρονιά, με σημαντικές αλλαγές στη ζωή του και με πολύ καθυστερημένη έναρξη προετοιμασίας, ο 29χρονος πρωταθλητής κατάφερε για άλλη μία φορά να ανέβει στο βάθρο μίας μεγάλης διοργάνωσης. Η συνέπειά του είναι πρωτόγνωρη (έξι σερί τελικοί και τρία συνεχόμενα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τέσσερις διαδοχικοί τελικοί σε Παγκόσμια, συν την πέμπτη θέση των Ολυμπιακών του Τόκιο) και, παρότι βρίσκεται στην κορυφογραμμή εδώ και μία δεκαετία, δείχνει ότι έχει ακόμη αποθέματα για να φτάσει ως το Παρίσι και να εκπληρώσει το μεγάλο στόχο του Ολυμπιακού μεταλλίου.
Η Άννα Ντουντουνάκη δεν ήταν στην κατάσταση που θα της επέτρεπε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στα 100μ. πεταλούδα. Παραταύτα, κατάφερε να μπει σε δύο τελικούς (τρεις μαζί με τη mixed «σκυτάλη») και να φύγει από την ιταλική πρωτεύουσα με μία τέταρτη και μία πέμπτη θέση, αποδεικνύοντας ότι έχει αποκτήσει την ψυχολογία των μεγάλων αγώνων. Το ζητούμενο πλέον για τη Χανιώτισσα πρωταθλήτρια και τον προπονητή της, Τάσο Καράμπελα, είναι να επανέλθει από του χρόνου στις επιδόσεις που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει κάτι μεγαλύτερο.
Στην τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή του σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Ανδρέας Βαζαίος κατετάγη έκτος στα 200μ. μικτή ατομική, σε μία σχετικά αργή κούρσα. Αν ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ο κολυμβητής του Αλέξανδρου Νικολόπουλου θα μπορούσε να πάρει μετάλλιο, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε μία πολύ απαιτητική χρονιά εκτός πισίνας, λόγω των μεταπτυχιακών σπουδών του στη Βρετανία. Ετσι κι αλλιώς, ο 28χρονος πρωταθλητής έχει ρίξει πλέον μεγαλύτερο βάρος στην 25άρα πισίνα, που του ταιριάζει καλύτερα και του έχει χαρίσει πολύ σπουδαίες διακρίσεις.
Στα 30 της χρόνια, η Νόρα Δράκου είχε άλλη μία αξιοπρεπέστατη εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση, με συμμετοχή σε δύο τελικούς (έναν ατομικό, έναν ομαδικό) και έναν ημιτελικό. Στα 50μ. ελεύθερο έκανε φετινό ρεκόρ, στα 50μ. ύπτιο θα μπορούσε και λίγο καλύτερα, αλλά η έβδομη θέση ήταν μάλλον το «ταβάνι» της.
Από τα νεότερα μέλη της αποστολής, υπήρξαν κάποιες πολύ ελπιδοφόρες εμφανίσεις. Ο Δημήτρης Μάρκος πέτυχε δύο ατομικά ρεκόρ και σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ως τώρα καριέρας του, μπαίνοντας στον τελικό των 200μ. ελεύθερο, ενώ στα 800μ. έχασε το εισιτήριο για μία θέση και μόλις 12 εκατοστά του δευτερολέπτου. Η επιλογή να «πέσει» στα προκριματικά των 1.500μ., την ίδια ημέρα που κολυμπούσε τελικό, ίσως να του στέρησε ένα πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ., όμως το βασικό είναι ότι ο 21χρονος αθλητής εξελίσσεται και προοδεύει σταθερά, έχοντας ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης.
Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Δανιήλ Γιουρτζίδη στις μικτές, όπου βελτίωσε και στα δύο αγωνίσματα τα ρεκόρ του και πήρε μία 9η και μία 11η θέση, μετέχοντας και στα ημιτελικά των 200μ. Αντίστοιχα, ο Αρκάδιος Ασπουγαλής πήγε πολύ καλά στο βασικό του αγώνισμα, τα 50μ. πρόσθιο, όπου μπήκε στον ημιτελικό κι εκεί ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.
Ειδική μνεία αξίζει ο «βενιαμίν» της αποστολής, Απόστολος Σίσκος, ο οποίος πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα ημιτελικά των 200μ. ύπτιο και για λίγη ώρα πίστεψε ότι είχε περάσει στον τελικό. Οι διοργανωτές όμως έδωσαν -δικαίως- στον Γάλλο Γιοάν Εντόι Μπρουάρ τη δυνατότητα να κολυμπήσει εκ νέου μόνος του, αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με το εξάρτημα εκκίνησης του υπτίου, και ο μετέπειτα νικητής του αγωνίσματος προκρίθηκε στον τελικό, αφήνοντας ένατο τον Σίσκο.
Από τους υπόλοιπους, η Μαρίλεια Δρασίδου πέτυχε το μίνιμουμ που μπορούσε, μπαίνοντας στα ημιτελικά των 50μ. πρόσθιο, όμως αν δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη μέση της και «έβγαζε» το χρόνο της θα προκρινόταν στον τελικό. Ο νεαρός Θοδωρής Ανδρεόπουλος, που μπήκε στην αποστολή τη... 12η ώρα (έπιασε το όριο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα), δεν τα κατάφερε στο καλό του αγώνισμα, τα 50μ. ύπτιο, αλλά στο 100άρι βελτίωσε δύο φορές το ατομικό του ρεκόρ (μία στον προκριματικό και μία κολυμπώντας πρώτος στη μικτή ομαδική).
Μοιράσου το με τους φίλους σου